Mevkiye Göre Krampon Seçimi | Kaleciler

Mevcut piyasada pek çok markanın pek çok farklı model kramponu bulunmakta. Bu modelleri sadece şekil ve renk kombinasyonuna göre değerlendirmek halı saha futbolcuları için bile yetersiz olabilir. Profesyonel anlamda ise her bir krampon belli başlı özelliklere sahip olarak üretiliyor. Bu dosyamızda her mevki için hangi krampon modelinin uygun olduğunu nedenleriyle açıklamaya çalışacağız. Yazı dizimizin ilk mevkisi kale ve kaleciler.



Elbette kramponlar tek başına bir futbolcunun performansını olduğundan yukarıya çıkarmaya yetmez; fakat destek olabilir. Öncelikle belirtmek gerekir ki kramponları birbirlerinden ayıran en temel özellik dış yüzeyin yapısıdır. Kullanılan malzeme ve ayakkabının genel şekli bir modelin karakteristiğini belirler. Daha sonra ise tabandaki diş sayısı ve dişlerin dizilimi kramponun karakteristiğini tamamlar.

Kramponlar öne çıkan özellikleri itibari ile hız, şut, pas kramponları olarak değerlendirilebilir. Dolayısıyla hız ve şut kramponlarını kaleciler için elemek uygun olacaktır.

Kaleci kramponu ayağı koruyan sert malzemeden imal edilmiş olmalı ve degaj gibi uzun mesafe vuruşlarını kolaylıkla yapmaya müsait modellerden seçilmelidir. Nike Mercurial, Adidas Adizero ve Puma evoSpeed modeller yapıları itibariyle ince malzemeden imal edilmişlerdir ve koruyucu özellikleri yoktur. 2013/2014 sezonunda kaleci Muslera'nın topa vururken rakibinin ayağına teması sonucu 1 ay sahalardan uzak kaldığı maçta ayağında Nike Mercurial kramponlar vardı. Bu krampon ikili mücadelelerde alınan darbelere karşı oldukça dayanıksız ani dönüşlerde ve kısa mesafe hız patlamalarında etkili bir krampon modelidir. Dolayısıyla bu modeller kalecilerin oyununa bir özellik eklememekte ve zaman zaman da Muslera örneğinden anlaşılacağı üzere kalecilere dezavantaj oluşturabilmektedir.

Özetlemek gerekirse kaleciler, koruyucu özelliği olan mümkünse deriden imal edilmiş, pas özelliği gelişmiş olan kramponları tercih etmelidirler. Bu özellikleri taşıyan ve kaleciler için uygun olduğunu düşündüğümüz birçok markadan seçtiğimiz krampon modelleri aşağıda sıralanmaktadır.

Nike
Nike Tiempo
Magista Opuss


Adidas
Adidas Predator


adiPure
Copa Mundial


 Puma

evoPower

Mizuno
Moreno Neo

Warrior
Skreamer





PAYLAŞ:

Herkese merhaba, ben pertev! Futbol dünyasındaki teknolojik yenilikleri ve piyasaya çıkan tüm ürünler hakkında herşeyi ilk önce siz öğrenmek istiyorsanız doğru yerdesiniz. Keyifli okumalar...

1 yorum:

  1. Kaleciyim.Ligde Nike Mercurial giyiyorum bi oyuncuyla ayağımız çarpıştı sert bit hızla,ben bi darbe almadım?

    YanıtlaSil

Yorum girerek fikrinizi bizimle paylaşın...